Skip to main content


Koningsakker Arnhem

Hart voor zingeving

Zingeving in de laatste levensfase

Vrijwilligers bij de VPTZ komen in aanraking met mensen die op een cruciaal moment in hun leven staan. Mensen zijn zelf aan het einde van hun leven of ze maken van nabij mee, dat hun partner, familielid, vriend etc. binnenkort zal overlijden. In zo’n emotionele periode kunnen levensvragen en zingevingsvragen opkomen; kunnen vragen die allang sluimerden opeens actueel en heftiger worden.

Het kunnen vragen zijn als: waarom moet dit mij, hem of haar overkomen? Welke zin had mijn leven? Wat moet ik straks als hij of zij er niet meer is? Het past binnen ons profiel van vrijwilliger bij de VPTZ om erop bedacht te zijn, dat deze vragen zich kunnen voordoen en we kunnen ook met aandacht naar die vragen luisteren. We kunnen ook constateren, dat mensen zo worstelen met die vragen, dat een luisterend oor niet voldoende is en er professionele hulp nodig is.

Sinds enige tijd zijn er in Nederland Centra voor Levensvragen die door de overheid gesubsidieerd worden. Mensen met levens- of zingevingsvragen kunnen vijf gesprekken krijgen met een professionele geestelijk verzorger, mits ze ouder zijn dan 50 jaar en/of in een palliatieve levensfase zijn. De organisatie die voor de regio Arnhem deze hulp biedt, is de D3rde Verdieping in Arnhem onder de naam Hart voor Zingeving. Bij de organisatie zijn ca. 15 geestelijk verzorgers aangesloten. Deze mensen hebben een beroepsopleiding gehad en zijn in een speciaal register opgenomen.

Ad Boogaard is coördinator van D3rde Verdieping/Hart voor Zingeving en doet de intake en schakelt de hulp in die nodig is. Bijzonder aan deze organisatie is, dat er ook vrijwilligers als geestelijk verzorger werken. Zij worden hier met een cursus grondig op voorbereid en houden hun deskundigheid op peil met cursussen, intervisie etc. De geestelijk verzorgers zijn in staat om hulpvragers met heel verschillende levensbeschouwingen en religies bij te staan.

Ik, Emmy van den Berg, ben zelf zowel vrijwilliger bij de VPTZ als vrijwilliger bij Hart voor Zingeving. Vragen die onze cliënten aangeven, hebben vaak met rouw en het verwerken van verlies te maken. Omdat een geliefde is overleden of omdat men met handicaps of beperkingen geconfronteerd wordt. Het zijn vaker nabestaanden dan mensen die zelf binnenkort gaan overlijden. Ik zou het een goede zaak vinden, als deze groep beter de weg naar deze vorm van hulpverlening zou vinden.

Ik merk dat ik mijn ervaringen bij de ene organisatie bruikbaar kan maken bij een inzet voor de andere organisatie. Beide vereisen een houding van aandachtig luisteren en een niet-(ver)oordelende instelling. Vragen die ik als VPTZ-vrijwilliger hoorde, zie ik terug in de gesprekken als geestelijk verzorger.

Voor meer informatie www.d3rdeverdieping.nl of via 026-3513185 / 06-49979824 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..