Skip to main content


Uiterwaarden rivierengebied

‘Ik ben met mijn hoofd en hart helemaal bij de cliënt’

Ria Pouwels werkte ruim 42,5 jaar in het basisonderwijs toen zij zo’n vijf jaar geleden in aanraking kwam met VPTZ, tijdens een evenement in Duiven. “Het sprak mij aan dat je iets kunt betekenen voor mensen in hun laatste levensfase. Ik heb me aangemeld en na een aantal gesprekken en een cursus ben ik begonnen. Ik ben nu één tot twee middagen in de week werkzaam als vrijwilliger.” Ria: “Meestal informeert de thuiszorg of de huisarts de cliënt over de mogelijkheid VPTZ in te schakelen. Een coördinator kijkt dan welke vrijwilliger goed bij de persoon past en dan volgt een kennismakingsgesprek. Het werk is heel gevarieerd. Soms ga ik wandelen met iemand, samen naar het tuincentrum of lees ik voor, maar het kan ook dat ik alleen maar gezelschap houd. Je hoeft daarvoor geen medische achtergrond te hebben. Het belangrijkste is dat je luistert en oprecht geïnteresseerd bent.

 

                         

Vrijwilliger Ria Pouwels

Vertrouwen geven

Ik vind het bijzonder hoe snel mensen hun vertrouwen aan mij geven. Het lijkt wel of mensen die in de laatste levensfase zijn geen masker meer op hebben. Dat vind ik ook mooi en leerzaam voor mezelf. Ze vertellen veel over hun eigen leven, bijvoorbeeld over moeilijke relaties met de kinderen. De kunst is dan vooral om te luisteren, zonder een oordeel te vellen of advies te geven. Natuurlijk vertel ik iets over mijn eigen leven als we kennismaken, maar ik ben er vooral om de cliënt en mantelzorger te ontlasten. Daarom moet je je eigen zorgen ook thuislaten, vind ik. Ik ben met mijn hoofd en hart helemaal bij de cliënt.

Bijzondere band

Met sommigen bouw je een bijzondere band op. Een periode kwam ik bij een vrouw van in de vijftig die overleed aan kanker. We hadden veel raakvlakken. Als wij elkaar in andere omstandigheden hadden ontmoet, denk ik dat we vriendinnen hadden kunnen worden. Dan neem je afscheid als vrijwilliger, maar ook een beetje als vriendin. Ik houd in zo’n geval ook vaak contact met de familie, als die dat wil.”

Bron: Pal voor U, 2022