Skip to main content


Koningsakker Arnhem

Symposium ‘Samen er Zijn’ geslaagd!

Onder de titel ‘Samen er Zijn’ vond dinsdag 27 september in Westervoort een boeiend symposium plaats. De bijeenkomst was georganiseerd door VPTZ Arnhem,  VPTZ Midden Gelderland en thuiszorgorganisatie STMG en bedoeld als gelegenheid voor onderlinge ontmoeting van vrijwilligers en professionals die werkzaam zijn in de palliatieve zorg. Dit kreeg gestalte in een programma van zes workshops met thema’s die er in de palliatieve zorg toe doen: morele dilemma’s, zingevingsvragen, agressie, intimiteit, rouw en communicatie. Op deze manier werd een inspirerende en inhoudelijke stimulans gegeven aan meer onderlinge samenwerking. 

Een peiling onder de deelnemers maakte duidelijk dat het symposium in zijn opzet is geslaagd. “Er was een gemoedelijke en ontspannen sfeer. De workshops waren van hoge kwaliteit, de inleiders waren helder, informatief en inspirerend. Tijdens de workshops was er ruimte om te bespreken wat goed gaat, maar ook wat beter kan in de samenwerking”, aldus een VPTZ-vrijwilliger. 

Een andere vrijwilliger vult aan: “Iedereen leek open te staan om mensen te leren kennen. Van kluitjes mensen uit eenzelfde organisatie heb ik niets gemerkt. Ik heb prettige gesprekken gehad met mensen van andere organisaties en ook ideeën, telefoonnummers en plannen uitgewisseld”.

                               

Ruim 80 deelnemers

En een thuiszorgmedewerker vertelt: “Prima sfeer! Veel mensen die geanimeerd met elkaar in contact zijn. Met verschillende mensen kennis gemaakt, zowel vrijwilligers als professionals, dat komt ook door de sfeer en de workshops, dat je mensen daarna ook makkelijker aanspreekt. Kortom voor herhaling vatbaar.” Een andere professional gaf aan: “Je staat allemaal voor dezelfde zaak en iedereen staat ervoor open en was betrokken”.

De vele positieve reacties geven aan dat het symposium een goede bouwsteen is voor verdere samenwerking tussen professionals en vrijwilligers in een tijd van schaarste in de zorg en toenemende druk op de mantelzorger. Dit stimuleert de organisatie om impulsen te blijven geven aan verdere kennismaking en samenwerking tussen professionals en vrijwilligers.