Skip to main content


Pleybrug Arnhem

Team Palliatieve zorg Rijnstate werkt graag samen met VPTZ.

“Ik ben blij dat de VPTZ er is. Ons team van palliatieve zorg Rijnstate werkt al heel lang samen met VPTZ. De vrijwilligers voegen iets toe aan de zorg van patiënten, maar vooral ook aan hun mantelzorgers.”

Josien Schoo van het team palliatieve zorg Rijnstate is positief over het werk van de vrijwilligers van Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg. “Vaak als onze hulp wordt ingeroepen, benoemen we de VPTZ en geven we een folder mee. Maar de mensen moeten zelf contact opnemen met VPTZ.”  Het Consultteam Ondersteunende & Palliatieve Zorg Rijnstate ging 1 januari 2007 van start.

Josien Schoo van het team palliatieve zorg Rijnstate.

Het Consultteam Ondersteunende & Palliatieve Zorg Rijnstate ging 1 januari 2007 van start. Collega Jolanda van Loenhout werkt vanaf die beginperiode bij het team, dat al vrij snel werd versterkt met Josien. Zij werkte bij Hospice Rozenheuvel in Rozendaal, maar wilde iets meer dan terminale patiënten bijstaan. “Ik heb palliatieve zorg altijd erg interessant gevonden en wilde eerder bij dit traject betrokken worden. Je kunt veel toevoegen. Ook al is de tijd heel kort. Als jij de goede dingen doet, kun je de kwaliteit van leven en van sterven verbeteren.” Het team in Rijnstate groeide van twee naar vijf verpleegkundig specialisten en bestaat daarnaast uit twee internisten, een geriater en twee anesthesisten/pijnspecialisten.

“Wij zijn eigenlijk een adviesteam”, zegt Josien. “Wij behandelen niet zelf. Wij adviseren bijvoorbeeld de zaalarts, specialisten of verpleegkundigen, maar ook patiënten en hun mantelzorgers over de beste palliatieve zorg. Dat doen we in het ziekenhuis, maar ook op de poli. Vanaf het moment dat wij worden ingeschakeld, lopen we mee met iemand die ongeneeslijk ziek is. Dat kan een paar jaar duren, maar ook een dag.” In haar werk ziet ze het grote belang van mantelzorgers. Maar ze ziet ook dat die het zwaar hebben. “Overbelasting ligt op de loer”, zegt ze. “De verantwoordelijkheid die zij voelen is sterk, waardoor zij zichzelf soms teveel wegcijferen. VPTZ doet hier goed werk. Door hun inzet hebben mantelzorgers even tijd voor zichzelf. Dat heeft met corona stilgelegen.

Het is fijn dat dit weer kan.” Maar ze merkt ook dat lang niet iedereen VPTZ kent. “Veel mensen zijn niet op de hoogte van VPTZ, ook professionals niet. Dat is jammer. We moeten samen proberen de beste zorg te regelen voor patiënt en mantelzorger. Iedereen, professional en vrijwilliger, levert zijn eigen bijdrage om een totaal plaatje te kunnen bieden.” Om die (palliatieve) zorg zo goed mogelijk te kunnen leveren, ziet Josien het belang van een proactieve zorgplanning.

“Je moet niet wachten tot het zover is. Je moet samen met de huisarts of andere professionals tijdig bespreken wat je wensen nú zijn, maar ook voor het einde van je leven. Wat zou je graag willen en wat niet? Wat is voor jou belangrijk: wil je thuis sterven of niet? Welke professionele hulp is er en hoe kan die eventueel ingezet worden?” Josien is blij met de samenwerking met VPTZ. “De lijntjes zijn kort en we weten elkaar te vinden. Er is regelmatig contact. Minimaal twee keer jaar spreken we elkaar en indien nodig vaker. Het is vrijwilligerswerk, maar beslist niet vrijblijvend. Dat is bekend en ze werken voortdurend aan een professionele uitstraling en meer naamsbekendheid. Dat betekent natuurlijk wel, dat als je meer inzetten krijgt, je die wel moet kunnen waarmaken.”