'De dood. Praat erover, niet eroverheen.'
De Sire-campagne ‘De dood. Praat erover, niet eroverheen’ zal inmiddels niemand zijn ontgaan. Met korte en treffende reclames wordt de aandacht gevestigd op het feit dat mensen het gesprek over de dood vaak proberen te omzeilen. Dooddoeners spelen hierin een grote rol. Bijvoorbeeld de opmerking ‘Ach, je bent nog jong, je bent zo weer zwanger’ tegen iemand die net een miskraam heeft gehad. Met dergelijke opmerkingen praten Nederlanders “massaal over dit onderwerp heen”, aldus Sire. De campagne wil mensen aansporen het gesprek over de dood aan te gaan, om gedachtes over dood en eindigheid toe te laten en deze uit te spreken.
Waarom? Volgens onderzoek dat in opdracht van Sire plaatsvond, zegt 54% van alle Nederlanders niet genoeg gesproken te hebben over de dood met iemand die er nu niet meer is. Jammer, want het gesprek kan belangrijk zijn voor het rouwen en als gelegenheid om gevoelens te benoemen en te delen met anderen. Of het werkelijk zo is dat we massaal over dit onderwerp heen praten, zoals Sire stelt, kunnen we in het midden laten. Het ongemak dat rond het spreken over de dood zit, is voor velen wellicht herkenbaar. Het kan al moeilijk genoeg zijn hierover bij jezelf stil te staan en het besef van je eigen eindigheid tot je door te laten dringen. Dit zoeken we niet graag op. Onze gedachtes opmaken over wat er rond ons eigen levenseinde mag of moet gebeuren, is iets waar we vaak niet te lang bij stil staan en uitstellen.
Wensenboekje 'Als ik nadenk over mijn laatste levensfase'
Er zijn allerlei middelen beschikbaar die helpend kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld het wensenboekje ‘Als ik nadenk over mijn laatste levensfase dan wil ik graag…’. Een boekje waarin je kunt aangeven wat je belangrijk vindt rond je eigen levenseinde. Voor jezelf maar ook voor je partner of andere naaste betrokkenen. Niet dat alles bespreekbaar móet zijn rond de dood maar als je er behoefte aan hebt, is het meer dan jammer als het er niet van komt.
Op een laagdrempelige manier biedt Café Doodgewoon al jarenlang gelegenheid om in gesprek te gaan over de enige zekerheid die we hebben in het leven: het feit dat we dood gaan. Het is een open bijeenkomst voor mensen die hierover graag met anderen willen praten. Soms gebeurt dit aan de hand van een bepaald thema en altijd is er ruimte voor inbreng van de deelnemers over wat hen bezighoudt. Elke tweede vrijdagmiddag van de maand vindt Café Doodgewoon plaats. Kijk voor exacte gegevens over tijd en plaats op de website.